Bir Tuğla da Siz Koyun
Bayburt dini vecibelerini yerine getiren ve onu her zaman layıkıyla yaşamaya çalışan illerimizin başında gelir. Öyle ki Bayburt’ta camilerin yapılmasında korunmasında, ibadetlerin daha elverişli ortamda yapılaması için şadırvanlar, abdest yerlerinin bulundurulması konusunda önem taşımaktadır. Bunun için camilerimizin bahçesi içerisinde yapılan bu gibi yerler özellikle yol güzergahında bulunan camiler için yolcu ve misafir vatandaşların ihtiyacını karşılamak üzere yoğun talep olduğu bir yöreyiz. Çünkü şehrimizin transit ana yol üzerinde bulunan Zülküf Bozkurt Camii bunlardan biridir. Onun için bir tuğla siz koyun felsefesi ile yapımı devam eden camii şadırvan ve abdest yerlerinin bir an önce halkımızn hizmetine sunulması için büyük çaba gösterilmektedir, hayır sever vatandaşlarımızın katkılarıyla inşallah kıssa zamanda bitirilmeye çalışılmaktadır.
Ayrıca dini ve ahlakı ölçüler içerisinde aile fertleriyle birlikte yaşamayı ilke edinen toplumuz. Aileden almış olduğumuz terbiye gereği dini vazifelerimizi, gelenek ve göreneklerimizle bağlılığımızı yetirmeden yaşayan ve yaşatmaya çalışan bir nesil yetiştirmeye çalışarak mahalle odası geleneği gibi camilerinde çevreninde aynı şekilde korunması hizmete işlerlik kazandırılması konusunda çalışılmaktadır.
Bu gün yapılması gereken ise günün ihtiyaçları da dikkate alınarak buralarda verilen hizmet çeşitlendirilmeli,varsa bazı eksiklikler giderilerek insanımızla cami arasındaki mesafe kısaltılmalıdır. Camiiler sadece namaz kılma mekanları olarak değil ilk dönemdeki gibi sosyal faaliyetlerin de daha çok icra edildiği,namaz harici de kullanılabilen yerler olmalı ve özellikle de çevre komşuların ihtiyaçlarını, sorunlarını, gençlere,kadınlara yönelik çalışmalar yapılmalıdır. Camiler ve mahalle odaları bahsi geçen problemlerin giderilmesinde olumlu rol oynadığı gibi insanların sosyalleşmesine de önemli derecede katkılar sağlamaktadır.Bu kutsal yerlerin yokluğu durumunda belki bırakalım şehir yada kazada yaşayanları,aynı mahallenin insanları bile birbirlerini göremeden yıllarca yaşayıp gideceklerdir.
Camide sosyal dayanışmayı güçlendirici çok önemli bir husus da; ekonomik ve sosyal statü bakımından farklı seviyedeki insanların aynı safta omuz omuza namaz kılmalarınıdır. Orada zengin-fakir, amir-memur, yönetici-yönetilen, güçlü-zayıf gibi hiçbir ayırım söz konusu değildir Bu öyle bir birliktir ki; sathi değil, zihinlere ve gönüllere yerleşen bir birlik… Görünüşte, düşüncede, gayede, sözde, harekette, gizlide, açıkta ve her şeyde tecelli eden bir birlik… Suheybleri, Selmanları, Bilalleri kardeş yapan bir birlik…
Diğer Köşe Yazılarını Görmek için TIKLAYINIZ