Derneğimizden KUDAKA Açıklaması

  • 19 Mayıs 2015
Derneğimizden KUDAKA Açıklaması

Bayburt Tarih Kültür ve Edebiyat Derneğimiz (BAYDER), Erzurum, Erzincan ve Bayburt illerini kapsayan Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı’nın (KUDAKA) mali destekleri hakkında basın açıklamasında bulundu.

Dernek Yönetim Kurulu Başkanımız Fatih Dündar yaptığı basın açıklamasında şunları ifade etti;

“Bayburt Tarih-Kültür ve Edebiyat Derneği (BAYDER) olarak, görülen lüzum üzerine ve adaletsizlik karşısında tavrımızı duyurmak, haksızlığa tepkimizi koymak adına KUDAKA’nın verdiği mali destekler konusunda basın açıklaması gereğinde bulunuyoruz.

Bu tepkimizi ve şikayetimizi başta Cumhurbaşkanlığı olmak üzere, Başbakanlığa ve Kalkınma Bakanlığı’na da ileteceğiz.

KUDAKA tarafından 2015 yılında

1- İktisadi Kalkınma Mali Destek Programında 44 proje,

2- Yerel Kapasitenin Artırılması Mali Destek Programında ise 25 proje başarılı bulunarak hibe desteği kullanmaya hak kazanmıştır.

Destek alan 44 proje arasından İktisadi Kalkınma Mali Destek programından Bayburt’a sadece 6 proje verilmiştir.

Yerel Kapasitenin Artırılması Mali Destek Programında ise 25 projeden Bayburt’tan sadece 5 proje desteklenmeye hak kazanmıştır. Bu oran sadece %20’dir.

Önceki yıllarda verilen destekler incelendiğinde aynı şirketlerin, aynı kamu kurumlarının, aynı yerel yönetimlerin defalarca destek aldığı görülmektedir.

KUDAKA, ısrarla senelerdir neden aynı şirket, aynı firma, aynı kamu kurum ve kuruluşlarına destek vermektedir?

2015 yılındaki Yerel Kapasitenin Artırılması Mali Destek Programında 25 projeden sadece 4 tanesi STK’lara aittir. Diğerleri kamu kurumları ve yerel yönetim kuruluşlarına aittir.

KUDAKA neden hep ağırlıklı olarak kamu kurumlarını desteklemektedir? STK’lar proje başvurusunda bulunmasınlar mı?

KUDAKA yerel kalkınmada neden Bayburt gibi desteklenmesi daha acil olan göç veren bir il yerine daha güçlü illere daha çok destek vermekte ve aradaki kalkınma uçurumunu neden daha da yükseltmektedir?

Şuan bu açıklamayı Bayburt’taki adını çeşitli çekincelerden dolayı vermek istemeyen birçok STK adına da yapmaktayız. Sivil Toplum Kuruluşları KUDAKA’dan yeterli destek alamamaktadır. Bakın, 2015 yılı Doğrudan Faaliyet Desteği Programına 12 Mayıs 2015 tarihine kadar 4 Erzurum, 8 Erzincan ve 1 Bayburt’tan olmak üzere toplam 13 adet proje başvurusu yapıldı. Bunlardan dört (4) tanesi başarılı bulundu. Bayburt’a proje desteği verilmedi. Destek verilmezse Bayburt’tan hangi STK KUDAKA’ya proje başvurusunda bulunabilir?

Biz BAYDER olarak 2 senedir çok ciddi hazırlıklarla ilimiz ve bölgemiz için biri CİRİT diğeri Onbinlerin İzinde Kültür Yolculuğu adıyla iki proje hazırlayıp sunduk. Projelerimizi AB, Kalkınma Bakanlığı konusunda deneyimli, KUDAKA’da projeleri derece yapmış kişilerle hazırladık. Ancak nedense projelerimiz desteklenmemiştir. Biz iddia ediyoruz ki bağımsız, hakem kuruluşlarca ve uzmanlarca değerlendirildiğinde projelerimiz 70’in üzerinde puan alacaktır.

KUDAKA’nın bu konuda tarafsız ve adil olduğunu maalesef düşünmüyoruz. Genelde ilimiz Bayburt’a; özelde de derneğimiz BAYDER’e KUDAKA tarafından yanlı davranıldığını düşünüyoruz. Nedenine gelince adil olmak herkese hak ettiğini vermektir. Biraz önce de belirttiğimiz gibi Bayburt göç veren, teşvik kapsamında öncelikli, KUDAKA’nın en az gelişmiş ili olarak desteklerden en çok payı, aslan payını alması gerekirken en az desteği alarak, benzetme yapılacak olursa altta kalanın canı çıksın misali, KUDAKA’nın yetim çocuğu durumundadır.

Derneğimiz açısından ise neden bize yanlı davranıldığını hala anlamış değiliz. Bizim hiçbir siyasi ve başka bir yapılanmayla bağımız bulunmamaktadır. Acaba bundan dolayı mı destek alamıyoruz? Biz bağımsız, Bayburt’un değerleri, kültürü için canla başla çalışan insanların oluşturduğu Bayburt’un tarihi, kültürel değerlerini geleceğe taşıma misyonunda olan bir STK’yız.

KUDAKA’ya 2013 yılında TRA1 Bölgesine CİRİT Köprüsü isimli projemizle başvurduk. Bölgemizde CİRİT ve Atlı Kızak yarışmalarını 3 ilin katılımlarıyla geleneksel hale getirmek ve Cirit’in uluslararası spor patentini almak için bu projemizi sunduk. Ancak projeyi teslim ettiğimiz gün proje ortağımızın bir evrakının eksik olduğunu fark ettik. Bunu KUDAKA Bayburt Ofisi’ne aynı gün sorduk ve size zaten eksik evrak için dönülecek; sizden o evrak istenecek, denildi. Proje deneyimi olan birçok kurum ve STK’nın da bildiği gibi eksik evrak talebi KUDAKA tarafından proje sunanlara yapılır. 2013 yılındaki bu başvurumuzda bildiğimiz birçok kurumdan eksik evrak talebinde bulunulurken bizden eksik evrak istenmedi. KUDAKA burada usule uymamıştır. Hibe almaya hak kazananlar açıklandığında projemiz desteklenmedi. Projemizin bağımsız değerlendiriciler tarafından kaç puan aldığını KUDAKA’dan e-posta yoluyla talep ettik. Ancak bugüne kadar 1 yılı doldurmasına rağmen cevap alamadık. Bu e-postamız sistemimizde kayıtlıdır, ilgili makamlara bunu da ileteceğiz.

Bu sene de çok önemli bir proje sunmamıza rağmen ve eminiz ki iyi puan alması gereken projemize destek verilmedi. Proje puanımızı KUDAKA’dan e-posta yoluyla talep ettik, cevabı bekliyoruz.

Saydığımız nedenlerden dolayı KUDAKA’ya olan güvenimizi yitirmiş bulunmaktayız. Bu nedenle üst mercilere gerekli başvuruları yapacağız ve konunun takipçisi olacağız. Amacımız Bayburt’un ve STK’ların gerekli desteği almasıdır.

Ayrıca şunu da belirterek basın bildirimizi tamamlamak istiyoruz. KUDAKA’nın yanlı olduğunu ve adil olmadığını düşünmemize sebep olan önemli bir nokta da KUDAKA’nın modern kurumsal yönetim anlayışından uzaklaşmasıdır. KUDAKA artık şeffaflığını yitirmiştir.

Şöyle ki, Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı Program Yönetimi Birimi internet sayfasına baktığınızda 2012 yılına ait KOBİ ve Yerel Kalkınma Desteklerine ait başarılı proje listelerini göremezsiniz; 2011 yılı varken, 2013 yılı varken 2012 yılı neden gizlenmiştir?

2012 Yılına kadar KUDAKA başarılı projelerin, ne kadar puan aldığını açıklamaktaydı. Ne oldu da son üç yıldır hangi projenin kaç puan aldığı kamuoyundan saklanmaktadır?

Bilinmektedir ki ideal devlet ideal kamu yönetiminde şeffaflık esastır. Kurumsal yönetim kavramı, devlet ve vatandaşlar nezdinde kurumların mümkün olduğu ölçüde doğru bilgi vermesi ve şeffaf davranmasını amaçlamaktadır.

Geçmişte şeffaflığı prensip olarak kabul eden KUDAKA neden ilerlemek daha şeffaf ve çağdaş kurumsal yönetim ilkelerine önem vermek yerine gerilemektedir?

Kamuoyuna saygıyla duyurulur…

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ