Kültür Sohbetleri’nde ‘Objektifimden Bayburt’
Bayburt Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü Araştırma Görevlisi Hüseyin İlhan, BAYDER Kültür Sohbetleri’nde ‘Objektifimden Bayburt’ konulu bir sunum yaptı.
Bayburt genelinde çektiği fotoğraflar üzerinden konuşan İlhan, Bayburt’ta yazı öncesi, eski çağ dendiğinde az da olsa kazı yapılmış olan Büyük Tepe Höyük’ten bahsedilebileceğini, onun dışında sistematik bir kazı yapılmış höyükten bahsedilemeyeceğini ve onlarca höyüğün kazı yapılmayı beklediğini kaydetti.
Yabancı seyyahların Bayburt hakkındaki görüşlerine yer veren İlhan, Bayburt Kalesi’nde şimdilerde kalıntısı kalmayan çinilerin yanı sıra yabancı seyyahların anılarında yer alan kale girişindeki iki aslan heykelinin akibetleri hakkında da herhangi bir bilgi olmadığını kaydetti.
Tarihi Bayburt evlerinin günümüze çok az sayıda kaldığını söyleyen İlhan, “Evler maalesef büyük çoğunluğu harap bir şekilde, bunların bu hale gelmesinde en önemli eksiklik çatısının olmayışıdır. Kar suları, yağmur suları bu hale soktu. Bir çatı bu evleri daha sağlam bir şekilde günümüze taşıyabilirdi” dedi.
Sarıhan Kalesi’nin ortaçağdan kalma bir kale olduğunu ve büyük çoğunluğunun ayakta olduğunu ve kazı yapılması gereken bir kale olduğunun altını çizdi.
Tarihi mekanlar üzerine yazılan duvar yazılarına da değinen İlhan, “İnsanımızın iz bırakma, hatırlanma gibi bir düşüncesi var ama bunu keşke başka yollarla yapsalar” diye konuştu.
Bayburt’taki doğa, bitki, hayvan türlerinden çektiği fotoğarfları da paylaşan İlhan’a sunumlarından ötürü Bayburt Tarih-Kültür Edebiyat Derneği Başkanı Fatih Dündar tarafından katılım belgesl ve dernek meteryallerinden hediyeler takdim edildi.
Kültür sohbeti programı aşık deyişleri, şiirler ve türkülerle son buldu.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZ